Als ondernemer krijg je vaak te maken met belemmeringen en onzekerheden. Prikkels, vragen en verstoringen houden je af van jouw prioriteiten. Door goed te focussen en structuur aan te brengen kan je lastige situaties tackelen en overwinnen. Wie gefocust is, werkt namelijk effectiever, ervaart minder stress en verricht meer werk. Het bereiken van doelen en het zien van door jou gewenste veranderingen wordt gemakkelijker wanneer je leert om te gaan met externe prikkels. 

Ontdek en profiteer van de kracht van het focussen. Ik geef je acht tips om meer focus in jouw leven te creëren. 

 • Voorkom en verwijder afleiding
  Elke ondernemer heeft met afleidingen te maken. Dit houdt jou van het werk af. We zijn zelf voor een groot deel verantwoordelijk voor het toelaten van deze verstoringen. Het weerstaan van afleidingen wordt makkelijker als je ze niet kan zien of kan horen. Geluiden uit, mobieltje wegleggen, notificaties uitzetten en mail later lezen.

 • Inspanning en ontspanning
  Zorg voor ontspanning na een periode van inspanning – en andersom. Na het harde werken, verdien je ook ontspanning. Zoek iets waar jij je geluk uit haalt. Dansen op een oude hit of een rondje lopen buiten in de natuur. Je zult zien dat je productiever wordt en meer nieuwe inzichten en inspiratie krijgt. Werken en ondernemen wordt weer leuk!

 • Uitgerust aan het werk
  Onder uitrusten valt eten, slapen en positief denken. Wanneer je moe bent, is het lastig om focus te vinden en geconcentreerd te blijven. Als je uitgerust bent, krijg je het mooiste resultaat. Zorg ervoor dat je voldoende slaapt, eet elke maaltijd en blijf positief denken.

 • Een opgeruimde werkplek
  Een rustige werkomgeving is niet altijd vanzelfsprekend. Muziek, geluiden, vragen, prikkels en andere verstoringen kunnen ervoor zorgen dat je continu afgeleid wordt. Het zijn allemaal stoorzenders die het vasthouden van focus moeilijker maken. Probeer daarom een rustige en opgeruimde werkomgeving voor jezelf te creëren. Oordopjes in en Alpha Waves sounds aan. Het draaien van jouw bureau kan er al voor zorgen dat je met je rug naar de drukte zit. Een grote schoonmaak of een verandering van kamer indeling, kan ook al helpen voor rust. Alles om ervoor te zorgen dat jij minder snel uit je concentratie gehaald wordt.

 • Creëer doelen en motiveer jezelf
  Als je weet waarom je iets doet, ga je makkelijker aan het werk. Probeer doelen te stellen om focus te houden. Hou steeds voor ogen wat je wilt bereiken en wat ervoor nodig is om jouw doelen te halen. Jouw motivatie om je doel te bereiken zal toenemen.

 • Maak een takenlijst
  Maak elke dag een takenlijst waarin de taken die de grootste bijdrage leveren bovenaan staan. Je kan op deze manier jouw tijd efficiënt indelen. Focus kan pas ontstaan als je weet waar jouw prioriteiten liggen. Een takenlijst ordent je werk en brengt structuur in je dag. Zorg ervoor dat jouw lijst niet te lang wordt en haalbare taken bevat.

 • Microbreaks
  Het nemen van microbreaks helpt bij het terugkrijgen van jouw focus. Na elke 25 minuten, plan je 5 minuten pauze in. In die 25 minuten ben je gefocust en blijf je gefocust. Na elke 25 minuten aandacht, geef je jezelf een kleine pauze. Die paar minuten zorgen ervoor dat jouw batterij weer wordt opgeladen.

 • Wees bewust van negatieve emoties en laat deze los
  Gebrek aan focus heeft vaak diepere oorzaken. Als je jezelf niet optimaal en fit voelt, dan gaan die emoties aan je knagen. Onzekerheden, verdriet en andere negatieve emoties schijnen dan door in jouw focus. Deze emoties moeten eerst verwerkt worden, zodat ze jou niet verder belemmeren. 

Op jouw dromen en jouw successen!

Cesar