Authenticiteit

Een authentiek persoon is trouw aan zijn of haar persoonlijkheid, waarin eigen identiteit centraal staat. Een authentiek persoon herkent eigen zwakke punten en accepteert deze. Invloeden van buitenaf hebben nauwelijks invloed op keuzes. Er is wilskracht voor nodig om te ontdekken hoe je de juiste authentieke keuzes kan maken. Hoe dichter je bij jezelf staat en vanuit je persoonlijke waarden weet te handelen, hoe beter je in staat bent jezelf te zijn. Leven vanuit jouw diepste gevoelens en verlangens zorgt er pas wordt wie je echt bent.

Waar ben ik?

Voordat er gekeken kan worden naar de uitdagingen in jouw leven, is het belangrijk om te identificeren wat je tegenhoudt om een authentiek leven te leiden. Dat kunnen de automatische gedachtes zijn die jij van jongs af aan hebt aangeleerd, de emotionele reacties die doorschijnen, de culturele normen en waarden of jouw eigen ervaringen. Stuk voor stuk kunnen deze ervoor zorgen dat jij niet jezelf bent en tegengehouden wordt.

Ben ik vrij?

Het automatisch handelen vanuit cultuur en ervaringen is heel veilig. Maar als we automatisch handelen, dan is vrijheid een illusie. Je denkt dat je vrij leeft, maar je modelleert jezelf volgens sociaal wenselijk gedrag. Je leert jezelf aan te passen aan de wensen en behoeften van de maatschappij om je heen. Je wil niemand teleurstellen en voldoet graag aan de wensen van anderen. Zo heb je afgeleerd om te zijn wie jij daadwerkelijk bent en om te voelen wat jij echt voelt. Jouw eigen ervaring zet je hierbij aan de kant. Jouw behoeftes komen op de tweede plaats of worden soms zelfs uitgelegd als egoïsme of a-sociaal gedrag. 

We zijn dus pas vrij als we daadwerkelijk handelen vanuit onze eigen waarden. De vrijheid die we dan creëren, geeft ons de mogelijkheid om te kiezen voor wat wij het allerliefst willen bereiken. Geen keuzes die geleid zijn door automatische gedachten of culturen, maar door jouw eigen authenticiteit.

Hoe word ik vrij?

Gerichte coaching helpt met het ontdekken van jouw eigen authenticiteit. Het helpt jezelf beter te leren kennen: niet alleen door te kijken naar wat je kunt bereiken, maar ook door te kijken naar wat je wilt bereiken. 

Ik wil je een aantal oefeningen meegeven die jou laten nadenken en laten teruggrijpen naar jouw waarden. Authenticiteit begint bij het omarmen van jouw innerlijke waarden. Met die gedachte, kan jij de volgende vragen beantwoorden:

  • Wat zou jij willen ervaren?
  • Welke waarden vind je belangrijk in jouw leven?
  • Wat moet jij daarvoor investeren?
  • Wat zijn de risico’s die jij daarvoor moet nemen?
  • Wat zullen de voordelen zijn?

Ik wil jou graag helpen met het creëren van jouw ideale realiteit. Wil je weten hoe jij authenticiteit in jouw leven kan implementeren? Neem dan contact met mij op, via het contactformulier of via de telefoon, zodat wij samen kunnen kijken naar wat ik voor jou kan betekenen. 

Op jouw dromen en jouw successen!

Cesar