Het grote gevaar: je comfort zone

Een van de grootste uitdagingen voor iedereen is de zoektocht naar een betere kwaliteit van leven. Iedereen streeft naar betere resultaten en meer grip. Maar af en toe loop je vast. Er zijn verschillende factoren zijn die jou kunnen belemmeren in het bereiken van jouw doelen. Herken je dat je soms niet verder komt? Alsof jouw wereld soms stil staat? Het overkomt ons allemaal. Dus mij ook.
Ondanks de mooie resultaten die ik vaak behaalde, had ik soms ook het idee dat ik stil stond. Ik miste spannende uitdagingen die mij energie gaven. Ik realiseerde me dat ik in een omgeving zat die veilig voelde: mijn comfort zone. Ik werd niet meer uitgedaagd en dat gaf geen voldoening meer. Gelukkig heb ik deze signalen leren te herkennen.

Hoe kom je in je comfort zone?

Zonder uitdaging ga je akkoord met middelmatigheid. Dat is gevaarlijk. Je blijft namelijk een bepaalde routine volgen waardoor je energieniveau daalt. Je ziet het nut van je werk niet meer en haalt er steeds minder plezier, laat staan energie uit.

Hoe kom je er uit?

De oplossing om hier uit te komen is het creëren van uitdagingen. Door uitdagingen aan te gaan, geniet je meer en word je juist weer energieker, blijer, gelukkiger. Voor de meeste mensen zijn uitdagingen moeilijk. Maar alleen de mensen die daadwerkelijk uitdagingen aan gaan, bereiken de mooiste dingen in het leven. Stel je voor dat je niet alleen de uitdagingen die het leven op je pad brengt aangaat, maar dat je ook jouw eigen uitdagingen zelf creëert? Dat doe je door motiverende en inspirerende doelen te stellen voor jezelf. En dan zijn uitdagingen ineens iets geweldigs.

Wat is een uitdagend doel?

Een uitdagend doel begint bij bereidheid om voorbij te gaan aan je eigen verwachtingen. Treed je buiten je comfort zone? Dan ben je goed op weg. Als jij jezelf uitdaagt, moet je altijd voor het maximale gaan. Middelmatige doelen liggen te dicht bij of zelfs binnen je comfort zone! Dit betekent niet dat je altijd voor meer acties moet gaan. In mijn coachingpraktijk zie ik vaak dat ondernemers juist eerst wat minder moeten ondernemen. Juist dan ruimte om te kijken naar wat echt belangrijk is. Prioriteiten stellen, nee zeggen en keuzes maken zijn de eerste stappen naar nieuwe doelen.

Wat is het risico?

Een uitdaging bestaat niet zonder fouten, zonder correcties. Buiten jouw comfort zone is het onbekend terrein en de kans is heel groot dat je fouten zal maken. Dat is niet erg. Het maken en herhalen van fouten komt doordat we niet herkennen hoe we die fouten maken. Cliche maar zo waar: van fouten leer je om iets goed te doen. Buiten je comfort zone moet je wel alert blijven en louter corrigeren waar nodig is. Als je buiten je comfort zone in actie bent en je maakt een fout, dan is teruggrijpen naar jouw doel het eerste wat je moet doen. Want vanaf dat punt kijk je verder naar jouw resultaten. Wat zijn de feiten en wat is jouw mening over deze feiten? Het is belangrijk om te kijken naar de mogelijkheden van dit ongewenste resultaat, in plaats van te vechten tegen deze fout(en).

DUS

Ik moedig je aan om constant jezelf te blijven uitdagen. Blijf elke keer reflecteren en denk in oplossingen. Kijk naar de realiteit, kijk naar wat er goed/fout is gegaan en kijk naar wat de mogelijkheden zijn. Fouten zijn de bron van jouw succes. Je zult zien dat het steeds makkelijker wordt om van je fouten te houden. Wie van zijn fouten houdt, is namelijk echt vrij om dromen na te streven. 

Op jouw dromen en jouw successen!

Cesar